Wanneer ik het woord ‘mediawijsheid’ intik op vandale.nl geeft hij aan het woord niet te kennen. Dit vond ik erg vreemd.
In de 21eeeuw hoort  zoiets toch al lang in het woordenboek opgenomen te zijn?

De Raad voor Cultuur heeft in 2005 de volgende definitie van mediawijsheid gegeven: 
Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust
kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
In mijn eigen woorden zou ik zeggen: mediawijsheid staat voor de kennis en vaardigheden die mensen hebben waarmee ze kritisch en actief gebruik kunnen maken van alle media die er is.
Foto
klik voor een grotere afbeelding.











Aldus Brummelhuis, ten A. en Wetterling, J.M.

Als ik deze definitie van mediawijsheid aanneem vind ik dat ik zelf best mediawijs ben.
ICT en didactiek:
Ik maak veel gebruik van het internet. Daarnaast maak ik ook veel gebruik van de toepassingen die daar worden gebruikt. Ik zoek veel op en zet het in daar waar nodig.


Informatievaardigheden:
Ik weet waar en hoe ik informatie moet opzoeken. Wanneer ik iets opzoek weet ik dat ik niet hele zinnen moet invoeren, maar de kernwoorden eruit moet halen. Ik vind het soms nog wel lastig om geschikte informatiebronnen te zoeken. 
Professionaliteit:
Door mijn minor kan ik zeggen dat ik op de hoogte ben van de media- en onderwijsontwikkelingen. Tijdens de minor heb ik ook advies kunnen geven. Samen met een medestudent en Erik Meester heb ik geholpen bij een ProWise training aan mijn eigen docenten.

Sociale omgang en veiligheid:
Ik maak gebruik van veel sociale sites. Ik weet hoe ik sites kan afschermen zodat andere heb niet zien. Ik weet verder van de gevaren van social media af.
Daarnaast kwam ik de volgende ‘woordenwolk’ tegen over mediawijsheid:
De gene die het meest opvalt voor mij is tablets, erg groot en in het midden. Tablets zijn de laatste tijd er in opkomst. Niet alleen in het privé leven maar ook in het onderwijs willen ze er steeds meer mee gaan werken. Waarom ook niet?
Ik kwam laatst een nieuwsbericht tegen op nu.nl: ‘Nederlandse peuters massaal op tablet en smartphone.’Hierin stond dat er één op de drie 1-jarigen al geregeld op een tablet speelt. Bij 3-jarigegn is dat zelfs ruim de helft! Dit is gebleken uit een onderzoek van Mediawijzer.net onder ruim 1000 ouders met kinderen tussen de 0 en 7 jaar.
Als ik dit terugkoppel naar mediawijzer spreekt het wel voor zich. De kinderen zijn steeds meer en sneller bekend met de nieuwe snufjes. Ze krijgen van jongs af aan al mee hoe je een tablet of smartphone gebruikt.

Zoals ik hiervoor al noemde willen ook steeds meer scholen gebruik gaan maken van tablets. In een ander nieuwsbericht op nu.nl stond dat er tien iPad-scholen in augustus worden geopend. Dit zijn scholen waarbij alle leerlingen een iPad krijgen en op een andere manier les gaan krijgen. De kinderen werken niet alleen aan de kerndoelen, maar ook aan vaardigheden die in
deze eeuw nodig zijn (21st century skills, zie mijn blog hierover voor meer informatie).
Deze scholen zijn dus al erg bezig met het begrip: mediawijsheid.

Ben je nu benieuwd hoe mediawijs jij bent?
Maak de test!
TEST 
Nederlandse peuters massaal op tablet en smartphone. Verkregen op 10 april 2013 van:
 
http://www.nu.nl/tech/3391987/nederlandse-peuters-massaal-tablet-en-smartphone.html
Tien iPad-scholen openen in augustus deuren. Verkregen op 10 april 2013 van:
http://www.nu.nl/internet/3391863/tien-ipad-scholen-openen-in-augustus-deuren.html
http://www.mediawijsheid.nl/ bezocht op 10 april 2013.
Brummelhuis, ten A., Wetterling, J.M. Mediawijsheid in het Primair Onderwijs. Zwolle: Stichting kennisnet.
 
Woensdag 27 maart ’13 hebben we aanbod gehad over  ondernemerschap. Deze les begon met de volgende vraag:
“Wat is volgens jou de kern van ondernemingszin?”
Ik heb hier even over na moeten denken. Wat is ondernemingszin? Ik denk dat de kern van ondernemingszin is creatief zijn, moet durven en initiatieven nemen. Creatief moet je zijn omdat je een bepaald idee moet hebben. Je wilt iets ondernemen en hiervoor moet je creatief zijn. Daarnaast moet je dingen durven doen. Durven is één van de lastige dingen die er is, maar het kan zulke mooie dingen opleveren. Ook moet je initiatieven nemen, niks komt vanzelf aanwaaien. Je moet DOEN.

Meesters in masters (2004) zegt het volgende over ondernemingszin.  
Ondernemingszin is het vermogen om iets teweeg te brengen dat vernieuwend en grensverleggend is.
Ondernemers zien wat er nog niet is of wat anders kan. Ondernemingszin beperkt zich niet tot het voorstellen van ideeën. Deze ideeën vragen om gerealiseerd te worden.

Competenties zoals beslissingen nemen, creativiteit en initiatief nemen zijn niet alleen belangrijk voor een ondernemer, maar ook voor een werknemer en voor de algemene ontwikkeling van ieder persoon.”

Ook zegt Meester in masters (2004) dat ondernemingszin een mix is van zelfsturing en creativiteit.
Creativiteit uit zich in: een vernieuwend idee bedenken, creatief inspelen op de mogelijkheden die zich voordoen en het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen. Vooral innovatie en vernieuwing zijn hiervan het gevolg.
Zelfsturing uit zich in: energie om zich in te zetten, het doelgericht plannen, organiseren en uitwerken, kortom de realisatie van het idee. Ideeën verwerkelijken doe je meestal niet alleen. Om anderen te overtuigen en enthousiast te maken voor je project, om taken te delegeren en alles in goede banen te leiden zijn sociale en leidinggevende vaardigheden een must.

Met deze theorie kan ik mooi een koppeling maken met één van mijn eerder gemaakte blogs, namelijk die over Edward de Bono. Al zijn hoeden komen terug bij ondernemerschap. Hoe ver zal je komen als je de zwarte hoed draagt?
Altijd maar negatief zijn en de slechte dingen in iets zien. Iemand die de gele of groene hoed op heeft komt veel verder. Ik denk ook dat de mensen die deze hoeden dragen creatief zijn, durven en initiatieven nemen.
Foto
Rogers heeft het over innoveren. Bij innoveren is ondernemerschap ook niet weg te denken. Kijk maar eens naar die ‘grafiek’ die ik heb geplaatst in mijn blog over Rogers. Hier heeft hij het over de verschillende
gebruikersgroepen die er zijn in een basisschool. Om deze nog kort even op te noemen: innovaters, early adopters, early majority, late majority en de laggards. Iemand die onderneemt hoort bij de innovaters. Deze mensen nemen het voortouw en proberen uit! Ze zijn creatief, durven en nemen initiatieven. De dingen die volgens mij de kern van ondernemingszin zijn.

Ben ik een echte ondernemer?
Tijdens dit aanbod heb ik ook een test moeten doen over ondernemingszin. Deze test maakte een onderscheid tussen vijf verschillende competenties en eigenschappen:
1. Wilskracht, de energie, ... 
2. Weten welke richting je uit wil 
3. Scenario's bedenken en uitvoeren 
4. Afstand nemen 
5. Leiderschap
1. Wilskracht, de energie, …
Je zal je pas inspannen voor een initiatief als een ander je motiveert of overhaalt. De drang om dingen te realiseren, heb je niet.
Ik kan mij hier deels in vinden. Wanneer een initiatief mij echt heel erg aanspreekt hoef ik hier niet voor gemotiveerd of overgehaald te worden. Ik zal dan ook zeker mijn doel
behalen. Wanneer ik mij niet in een idee kan vinden zal het hier bovengenoemde wel van toepassing zijn op hoe ik ben.

2. Weten welke richting je uit wil
Je hebt weinig voeling met je eigen interesses. Een keuze maken of een beslissing nemen, valt je dan ook zwaar. Je weet niet goed wat je wil en hebt ook weinig inspiratie om iets te
doen.
 
Zoals die hierboven is genoemd vind ik het erg negatief klinken. Weinig inspiratie om iets te doen heb ik niet. Wanneer ik een doel heb zal ik hier zeker voor gaan en met ideeën komen. Wel herken ik het gedeelte dat ik keuzes maken of beslissingen nemen moeilijk vind. Hier heb ik met alle dingen last van zowel op school als privé.
3. Scenario’s bedenken en uitvoeren
Een initiatief, een project uitwerken en uitvoeren is een hele opgave voor jou. Het lukt mits enkele problemen onderweg. 
Ook dit vind ik weer erg negatief klinken. Ik vind het soms moeilijk om een geschikte aanpak te bedenken voor een nieuwe opdracht. Hier ben ik vaak even mee bezig, maar uiteindelijk werk ik alles wel op de juiste manier uit. Ook vind ik
het lastig om prioriteiten te bepalen. Ik verlies wel eens tijd met minder belangrijke dingen.
 
4. Afstand nemen 
Je kan regelmatig afstand nemen van datgene waar je mee bezig bent. Toch kan het gebeuren dat je soms niet goed meer weet waar je allemaal mee bezig bent. Misschien had je bepaalde zaken beter moeten analyseren of met een meer
kritische bril moeten bekijken.


5. Leiderschap

Je voelt je wel thuis in de groep maar bent niet geneigd het leiderschap op jou te nemen. Je hebt een inbreng in de groep en beschikt over goede sociale vaardigheden. 
Ik ben niet de persoon die de leiding neemt in een groep. Vaak sluit ik me gewoon aan. Als ik het ergens niet mee eens ben zal ik dit wel melden. 


Ben je nou ook benieuwd wat er bij jou uit komt? Ben je een echte ondernemer?
Doe dan nu zelf ook de test: ttp://habe.hogent.be/ondernemingszin/Test.htm
Blog Edward de Bono
Blog Rogers
http://habe.hogent.be/ondernemingszin/Test.htm
Powerpoint presentatie over ondernemingszin door Stefan van Beurden
 
Ik weet het nog heel goed, mijn aller eerste mobieltje. Wat was ik gelukkig! Het was een grijs klein dingetje met een mega antenne erop. Als ik werd gebeld, gaf mijn mobiel licht in alle kleuren van de regenboog.
Toen was dat super gaaf! Iedereen had zo’n mobieltje. Toen… in 2005.

In deze acht jaar is er erg veel veranderd. Mobieltjes hebben geen antennes meer, deze zijn allemaal ingebouwd. En alleen maar bellen en sms’en is niet meer het enige waar je een mobieltje voor hebt. Zelfs het sms’en is al bijna verleden tijd. Niet alleen de mobieltjes veranderen. Alles om je heen verandert.

Mijn eerste computer had een plat scherm, toen… Nu wordt dat gezien als een dik scherm. Ze zijn nog dunner, en het liefst met touchscreen. Laptops worden ook steeds kleiner en dunner. Het zal me niks verbazen als die binnenkort verdwijnen en worden ‘ingewisseld’ door de iPad.

Ook computer games veranderen. Gameboys zijn echt uit, terwijl ik er nog volop mee heb gespeeld. Zwaar en met zwart wit beeld. Nu hebben alle kinderen een iPad of Iphone waar ze spelletjes op spelen met kleuren beeld én met elkaar!

Ik had hier nog nooit zo over nagedacht tot er bij de minor aandacht aan werd besteed. De docent vertelde ons om onze eigen ICT tijdlijn te maken. Dit kon natuurlijk digitaal.
Samen met mijn medestudenten ben ik hiermee aan de slag gegaan. Via de site timerime.com kon ik een mooie tijdlijn maken van mijn ICT door de jaren heen.
ICT is niet alleen bij mij zelf veranderd, ook in de klas veranderd het.
Ik weet nog goed dat ik zelf op de basisschool zat. Er waren maar twee computers waar alleen rekenen en taal op werd geoefend. Ik heb nog nooit iets hoeven opzoeken op internet. Dat was toen helemaal nog niet aan de orde. Als je iets niet wist, liep je gewoon naar de juf. Die wist het antwoord altijd wel.
Ook digiborden waren er nog niet. Met krijtborden moesten ze het doen. Elke dag na schooltijd moest het hulpje die smerige bordwissers uitkloppen. Er zat natuurlijk allemaal krijtstof in.
Om deze blog even te koppelen naar de datum van vandaag, met 1 april was een krijtbord wél altijd heel leuk. Ik weet nog wel dat we als klas de krijtjes hadden verwisselt voor snoep krijtjes, of in de bordwisser krijtjes stoppen. Als de juf het bord dat wilde schoonmaken werd het alleen maar erger. In deze tijd kunnen deze grapjes niet meer worden uitgehaald. Met geluk voor mij als toekomstige juf!

In mijn stage klas wordt er gebruik gemaakt van een digibord. Door de hele school worden deze gebruikt. Daarnaast staan er in elke klas twee computers, die veel worden gebruikt. Dit omdat er op mijn stage school wordt gewerkt met OGO en de kinderen dus zelf veel moeten opzoeken en ontdekken. Verder staan er nog ongeveer 20 computers in de gang in een soort 'aula'. Hier wordt ook elke dag gebruik van gemaakt. Er is een speciaal rooster gemaakt zodat elke klas voldoende tijd heeft op de computers.

Hoe zie ik het ICT gebruik over 20 jaar?
http://timerime.com/nl/pagina/mijn_timerime/739/
Onderwijs in de toekomst? Binnengehaald 1 april 2013, van Youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=ZeU1FOjCgDo