De tweede week van de minor is achter de rug. In deze tweede week kwam Aukje Meens. Zij heeft ons vertelt over de 21st century skills. Zo, wat een goed en duidelijk verhaal! Na de gekregen uitleg hebben we een spel gedaan dat Aukje zelf heeft gemaakt. In dit spel werden er verschillende vragen gesteld. Al deze vragen waren gekoppeld aan één van de zeven 21st century skills. Door dit spel werd mij een hoop duidelijk. Hoe dacht ik eigenlijk over die 21st century skills? Wat vond ik belangrijk?

Er werd mij een filmpje getoond waarin kinderen zich afvragen welk onderwijs zij krijgen in de toekomst. Ze krijgen banen die er nu nog niet zijn, maar blijven wel in het oude onderwijs hangen. Waarom hebben hun schoolboeken geen touchscreen? Dit was een vraag die langs kwam in het filmpje en in mijn hoofd is blijven hangen. Als de kinderen thuis al zo veel doen met een tablet of computer, waarom worden ze in het onderwijs dan nog tegen gehouden?
"Students today are raised on technology, fundamentally changing the educational environment and how students interact,
learn and share. Continued focus on eliminating barriers to education by leveraging technology and the network will help bridge the digital divide and deliver world-class education to everyone. Today’s students are the leaders of
tomorrow and it is our duty to provide the education they need to shape the future.”


Scott McNealy, http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_McNealy
Foto
In het filmpje hierboven is te zien hoe er les zou moeten gegeven worden in de 21ste eeuw.
De 21st century skills heeft een zeven aantal competenties  opgestelt die belangrijk zijn  voor succes in de 21ste eeuw.
Oetelaar (2012) beschrijft deze competenties op de volgende manier:

1. Samenwerken.
Bij deze vaardigheid wordt uitgegaan van onderwijs waarin leerlingen samenwerken. Hierbij kan worden gedacht aan samenwerking tussen medelerlingen, maar ook met medeleerlingen en/of volwassenen buiten het klaslokaal of de school. De leerlingen leren hierdoor belangrijke samenwerkingsvaardigheden als onderhandelen, taken verdelen, luisteren naar ideeën en kennis van anderen.

2. Probleemoplossend vermogen.
Het onderwijs richt zich op het zoeken van oplossingen voor een nieuw probleem, het afronden van een taak zonder instructies over de te volgen aanpak of het samenstellen van een moeilijk product dat voldoet aan een aantal eisen. Hierbij is creativiteit niet weg te denken. Door het gebruik van creativiteit kunnen de kinderen op een mooi en goed antwoord komen.

3. ICT-geletterdheid.
In het onderwijs kan gebruik gemaakt worden van activiteiten waarin ict een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld door het gebruik van computers, laptops, smartphones, tablets, maar ook van digitale videorecorders en fotocamera's. Het onderwijs wordt sterker op deze vaardigheid indien opgedane kennis niet, of vrijwel niet zonder ict had kunnen worden opgedaan. Voorbeelden hiervan zijn opzoeken, analyseren, interpreteren en het samenvoegen van informatie op het internet.

4. Creativiteit.
Zie skill 2: probleemoplossend vermogen.

5. Kritisch denken.
Het is belangrijk dat de kinderen kritisch denken tijdens het onderwijsaanbod. Welke informatie hebben ze nodig? Klopt de informatie die ze willen gebruiken? Steeds zullen de kinderen hier goed over na moeten denken.

6. Communiceren.
Deze skill past goed bij samenwerken. Het is belangrijk dat de kinderen onderling goed kunnen communiceren. Wat willen ze gaan doen? Hoe verdelen ze de taken? Als de kinderen hier goed over communiceren zal er een goede samenwerken uit rollen. Niet alleen de communicatie met de leerlingen onderling is belangrijk, ook de communicatie tussen de leerkracht en de leerlingen is belangrijk. Kinderen horen met hun vragen bij de leerkracht te komen zodat deze hen kan helpen wanneer ze er niet meer uitkomen.

7. Sociale en culturele vaardigheden.
Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met culturele verschillen. Deze vaardigheid is dus ook zeker niet onbelangrijk.

"De zeven skills van de 21st century zijn erg belangrijk voor het onderwijs in de toekomst"
Aan de het begin van de uitleg over de 21st century skills van Aukje Meens, heeft ze ons gevraagd welke skill wij het belangrijkst vonden. Voor mij was dit creativiteit.
Creativiteit zorgt ervoor dat de kinderen problemen kunnen oplossen. De kinderen kunnen hierdoor op een leuke manier erachter komen wat het antwoord zou moeten zijn. Hiervoor hebben de kinderen ook hun kritisch denkvermogen nodig. Is alles wel duidelijk?
Nu ben ik heel benieuwd welk antwoord jij op deze vraag zou geven.

Welke skill vind jij het belangrijkst?


Bronnen:
http://www.21stcenturyskills.nl/
Oetelaar van den F. (2012). 21st Century Skills in het Onderwijs.



Leave a Reply.